Tiramisù betekent letterlijk ’trek mij omhoog’. Dit heerlijke dessert heeft zijn dubbelzinnige naam mogelijk te danken aan de eieren die erin verwerkt zijn.
Hoe het ook zij… dit dessert maak je minder in tien minuten en is zeker het proeven waard.
Ingrediënten (6 tot 8 personen)
- 400 gram lange vingers
- 400 gram mascarpone (bij voorkeur van het merk polenghi, verkrijgbaar bij de betere supermarkten)
- 100 gram suiker
- 4 eieren (liefst direct uit de koelkast)
- een kopje sterke zwarte koffie
- een scheutje rum
- 30 gram cacao
Bereiding
Scheid de eierdooiers van het eiwit. Klop de eierdooiers met de suiker goed op tot er een lichtkleurige crème ontstaat. Klop vervolgens het eiwit op tot een witte schuimige massa (het is beter om eieren die direct uit de koelkast komen te gebruiken; lukt het niet om het eiwit tot schuim te kloppen dan kan een beetje zout soms helpen).
Meng het opgeklopte eiwit met de mascarpone en voeg dit mengsel toe aan de crème van eierdooiers. Bedek de bodem van een grote, liefst vierkante schaal met een laag lange vingers en schenk hier wat van de koffie en rum over.
Bedek deze laag vervolgens met het crèmemengsel. Wissel de verschillende lagen af en zorg ervoor dat de bovenste laag een crèmelaag is. Strooi hierover wat cacao en laat de tiramisù enkele uren in de koelkast rusten.
Buon appetito!
ADVERSUS