Adversus | Beauty | Zo stimuleer je je haargroei

Zo stimuleer je je haargroei

Haaruitval, vooral in de vorm van kaalheid, is een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijk aantal mannen treft. Als je de oorzaken en…

Zo stimuleer je je haargroei
Zo stimuleer je je haargroei

Haaruitval, vooral in de vorm van kaalheid, is een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijk aantal mannen treft. Als je de oorzaken en factoren kent die deze aandoening verergeren kan dat je helpen om haaruitval af te remmen of misschien wel de haargroei te stimuleren. Er is steeds meer wetenschappelijke kennis over haargroei en er zijn effectieve haargroeiproducten. Ook met voeding en veranderingen in je levensstijl en gewoonten kun je de haargroei bevorderen en haaruitval tegengaan of in ieder geval afremmen.

Belangrijkste oorzaken van kaalheid bij mannen

Genetische factoren

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen is alopecia androgenetica, beter bekend als kaalheid volgens het mannelijk patroon of kortweg mannelijke haaruitval. Deze aandoening is grotendeels erfelijk en genetische aanleg speelt een grote rol. Ongeveer 50% van de mannen vertoont een zekere mate van kaalheid tegen de tijd dat ze 50 zijn, ten gevolge van de genen die ze van beide ouders hebben geërfd. Het specifieke gen dat verantwoordelijk is kan soms generaties overslaan, waardoor de familiegeschiedenis een belangrijke factor is in de risicobeoordeling.

Hormonale invloeden

Hormonale veranderingen, in het bijzonder de effecten van dihydrotestosteron (DHT), staan centraal bij mannelijke kaalheid. DHT, een afgeleide van testosteron, bindt zich aan haarfollikels, waardoor deze krimpen en de haargroeicyclus verkort wordt. Dit proces leidt tot dunner wordend haar en uiteindelijk tot haaruitval. Mannen hebben zoals bekend hogere testosteronniveaus dan vrouwen, wat verklaart waarom kaalheid bij mannen vaker voorkomt dan bij vrouwen.

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook bijdragen tot haaruitval. Aandoeningen zoals schildklierafwijkingen, lupus en bloedarmoede door ijzertekort kunnen leiden tot dunner wordend haar. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, waaronder medicijnen tegen hoge bloeddruk, depressie en chemotherapie, haaruitval als bijwerking hebben.

Factoren die haaruitval verergeren

Verschillende omgevings- en levensstijlfactoren kunnen haaruitval bij mannen verergeren:

Stress: zowel fysieke als emotionele stress kan telogeen effluvium uitlokken, een aandoening waarbij het haar vroegtijdig de rustfase ingaat, wat resulteert in meer haaruitval. Chronische stress kan ook de hormoonspiegels verhogen die de haarzakjes negatief beïnvloeden.

Slechte voeding: een dieet met een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals proteïnen, ijzer en vitamines (vooral biotine) kan het haar verzwakken en leiden tot meer haaruitval. Voedingstekorten kunnen het haar brozer en breekbaarder maken.

Roken en alcoholgebruik: roken wordt in verband gebracht met versnelde haaruitval vanwege de schadelijke effecten op haarzakjes en de verminderde bloedtoevoer naar de hoofdhuid. Overmatig alcoholgebruik kan de hormoonbalans verstoren en voedingstekorten veroorzaken, waardoor haaruitval nog erger wordt.

Omgevingsfactoren: blootstelling aan vervuilende stoffen, agressieve chemicaliën en UV-straling kan het haar verzwakken en bijdragen tot haaruitval. Deze omgevingsfactoren kunnen de haarzakjes beschadigen en de hormoonbalans verstoren.

Medicijnen: ook sommige medicijnen kunnen de hormoonhuishouding veranderen en haaruitval veroorzaken. Raadpleeg daarom je arts over je medicatie in geval van (ongewone) haaruitval.

Tips om haargroei te stimuleren

1. Voedingsondersteuning

Voedingsmiddelen voor haargroei

– Eiwitrijke voeding: haar bestaat voornamelijk uit proteïne (keratine). Hiertoe behoren mager vlees, vis, eieren en peulvruchten.

– IJzer en zink: deze mineralen ondersteunen gezond haar. Voedingsmiddelen zoals spinazie, noten, zaden en mager vlees zijn uitstekende bronnen.

– Omega-3 vetzuren: omega-3 vetzuren zijn te vinden in vette vis, lijnzaad en noten en voeden de hoofdhuid en bevorderen de haargroei.

– Vitamine A en C: deze vitamines bevorderen de talgproductie en de collageenvorming. Ga voor wortelen, zoete aardappelen, sinaasappels en bessen in je dieet.

– Biotine: deze B-vitamine is essentieel voor gezond haar. Eieren, amandelen en avocado’s zijn goede bronnen.

Supplementen

– Biotine: biotinesupplementen worden vaak aanbevolen voor gezond haar en kunnen de haargroei bevorderen.

– Vitamine D: vitamine D-tekort wordt in verband gebracht met haaruitval; overweeg supplementen als je niet genoeg zonlicht krijgt.

– IJzersupplementen: als het ijzergehalte laag is, overleg dan met je arts over het innemen van ijzersupplementen.

– Zink: dit mineraal kan bijdragen aan haarherstel en -groei.

2. Topische behandelingen

Shampoos en conditioners

– Sulfaatvrije shampoos: deze zijn vriendelijker voor de hoofdhuid en het haar, verminderen irritatie en bevorderen een gezondere omgeving voor haargroei.

– Shampoos met ketoconazol: dit schimmelwerende ingrediënt kan ontstekingen op de hoofdhuid helpen verminderen, wat gunstig is voor aandoeningen zoals roos die de groei kunnen belemmeren.

– Conditioners met natuurlijke oliën: gebruik conditioners met arganolie, jojoba-olie of kokosolie, die het haar voeden en hydrateren.

Oliën en lotions

– Etherische oliën: van rozemarijn-, pepermunt- en lavendelolie is bewezen dat ze de haargroei bevorderen. Vermeng ze met een neutrale olie en masseer ze in de hoofdhuid.

– Minoxidil: een door de Amerikaanse FDA goedgekeurde topische oplossing voor haaruitval die de haarzakjes stimuleert en de groei kan verbeteren.

3. Leefgewoonten

Hoofdhuidverzorging

– Massage: regelmatige massage van de hoofdhuid kan de bloedcirculatie verbeteren, waardoor de toevoer van voedingsstoffen naar de haarzakjes wordt bevorderd.

– Vermijd strakke kapsels: kapsels die aan het haar trekken (bijvoorbeeld een paardenstaart) kunnen tractiealopecia, een vorm van haaruitval, veroorzaken.

Omgaan met stress

– Mindfulness en yoga: stress kan leiden tot haaruitval, dus oefeningen zoals yoga, meditatie en diep ademhalen kunnen helpen.

– Voldoende slaap: streef naar 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht.

4. Wat je moet vermijden

– Hete stylingapparaten: beperk het gebruik van hete föhns en stijltangen, omdat hitte het haar kan beschadigen en de haargroei kan remmen.

– Harde chemicaliën: vermijd haarverf, bleach en andere chemische behandelingen die het haar kunnen verzwakken.

– Overmatig wassen: je haar te vaak wassen kan het ontdoen van zijn natuurlijke oliën, waardoor het droog en breekbaar wordt. Streef naar 2 tot 3 keer per week.

Andere tips voor dikker, dichter haar

– Regelmatig trimmen: hoewel trimmen je haar niet sneller doet groeien, voorkomt het gespleten punten en afbreken.

– Blijf gehydrateerd: voldoende water drinken is belangrijk, ook voor je haar.

– Gezonde vetten: zorg ervoor dat je dieet gezonde vetten bevat zoals avocado’s, noten en zaden om een gezonde hoofdhuid te bevorderen.

Haargroei stimuleren is een ‘holistische’ benadering die goede voeding, effectieve topische behandelingen en gezonde keuzes in je levensstijl omvat. Hoewel genetica een belangrijke rol speelt bij haargroei, kunnen deze dingen helpen om haaruitval tegen te gaan. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met een nieuw regime van supplementen of behandelingen, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Met geduld en toewijding is het mogelijk om een gezondere omgeving voor je haargroei te creëren.

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL