Tomatensaus lijkt misschien één van de eenvoudigste sauzen uit de Italiaanse keuken, maar daar kun je je in vergissen. Een goede tomatensaus maken is een kunst, juist omdat de ingrediënten zo eenvoudig zijn. Hier is een klassiek Italiaans recept waarmee het allemaal goed moet komen :-)
Ingrediënten
- Spaghetti
- Olijfolie (extravergine)
- 1 (of voor de liefhebber: 2) teentjes knoflook
- 1 kleine ui
- Verse trostomaatjes
- 1 blikje of pakje tomatenpuree
- Selderij (het blad)
- Suiker
- Zout
- Vers gemalen Parmezaanse kaas
Bereiding
Was het blad van de selderij onder stromend water en snijd het fijn. Pel de knoflook en snijd het teentje (de teentjes) in de lengte doormidden. Pel de ui en snijd ‘m in ringen of in stukjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook, de ui en de selderijblaadjes toe (houd een klein gedeelte van de selderijblaadjes achter voor later). Laat het geheel bakken totdat de ui glazig is. Voeg dan de gewassen en gesneden trostomaatjes en de tomatenpuree toe en laat de saus een half uurtje sudderen. Is de saus te droog, voeg dan water toe. Hoe langer de saus suddert, hoe lekkerder. Voeg dan suiker toe om de zuurheid van de tomaten te neutraliseren. Breng de saus op smaakt met zout. Voeg vlak voor het einde van de kooktijd de resterende selderijblaadjes toe voor een extra frisse touch.
Kook de spaghetti in ruim water met zout. Voeg de spaghetti pas toe als het water kookt. Breek de spaghetti niet! Proef na een paar minuten of de spaghetti gaar is. De pasta mag niet te slap zijn.
Serveer de spaghetti met de tomatensaus en verse Parmezaanse kaas.
Tip: om mooie porties te maken draai je met een vork in de pan met spaghetti tot je de gewenste hoeveelheid rond de vork hebt verzameld. Met een lepel eronder transporteer je de portie naar het bord. Laat de portie nu als het ware van de vork glijden en schep de saus erover. Je hebt nu een heerlijke pasta die ook qua aanzien uit de keuken van een vijfsterrenrestaurant zou kunnen komen.