Adversus | Beauty | Welzijn | Afvallen. Wist jij dat het uitmaakt wannéér je eet?

Afvallen. Wist jij dat het uitmaakt wannéér je eet?

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het niet alleen een kwestie van calorieën tellen of voedingsgroepen uitsluiten is, maar vooral ook…

Afvallen. Wanneer eet jij?
Afvallen. Wanneer eet jij?

Overgewicht kan vele en uiteenlopende gezondheidsproblemen veroorzaken. Het merendeel daarvan valt onder het zogenaamde ‘metabool syndroom’ (MBS). Dit is een combinatie van problemen die mensen hebben voordat ze diabetes krijgen. Het syndroom geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Het is dus zeker zaak om je gewicht enigszins in de hand te houden. En zo moeilijk is dat eigenlijk ook niet (sommige ernstige aandoeningen daargelaten). Iedereen kent de succesformule: ga voor een gezonde levensstijl, eet gezond, beweeg en let een beetje op de calorieën. Niet meer, niet minder. Het is een heel eenvoudig setje regels dat – en dat is het goede nieuws! – onlangs met nog een ’trucje’ is uitgebreid. Uit recent wetenschappelijk onderzoek zou namelijk blijken dat het ook van belang is wannéér je eet.

Het betreft een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het medische vakblad Cell Metabolism. Het onderzoek wijst uit dat het voor ons lichaam het beste is als we al onze dagelijkse maaltijden binnen een tijdspanne van tien uur consumeren. Laten we dit met een voorbeeld verduidelijken. Als je ’s morgens om 7 uur ontbijt en zou je dus je laatste maaltijd voor 17 uur ’s moeten nuttigen (7 + 10 = 17). Experimenten met een groep vrijwilligers (allemaal met metabool syndroom) wezen uit dat als de voorgaande regel wordt gehanteerd het lichaamsgewicht afneemt. Dit geldt met name voor het viscerale buikvet (dat buikvet dat zich rond de organen ophoopt en dat een gevaar voor de gezondheid kan vormen). Verder bleek ook dat de bloeddruk en cholesterolgehalte lager worden als je (regelmatig) binnen een tijdspanne van 10 uur eet.

Opvallend is dat de deelnemers aan het experiment niets aan hun dieet veranderden en ook niet het aantal calorieën terugbrachten. De enige verandering in hun levenswijze was het tijdstip waarop ze hun maaltijden nuttigden.

Dit onderzoek opent nieuwe perspectieven voor de wetenschappers op het gezondheidsvlak maar ook voor iedereen die zijn of haar lichaam liefheeft…

ADVERSUS

Deel dit artikel op jouw social media

Foto van auteur
Auteur
ADVERSUS
MEER OP ADVERSUS.NL