Oké, heren. Het einde van de baard is daar. De trend is overgewaaid. Het is tijd om je scheerspullen weer tevoorschijn te halen en het mes erin te zetten. De baard, een op zich al ‘zo-niet-cool’ element dat de afgelopen jaren tot trend is gebombardeerd, is niet meer trendy. Baarden zijn weer on-cool en we zijn terug bij af: de baardenlook is, net zoals voorheen, iets dat slechts voor weinigen is weggelegd.
Iedereen voelt dit wel aan, maar toch blijven velen, tegen beter weten in, vasthouden aan hun nieuw gekweekte baard, en niet alleen omdat daar veel tijd en energie in is gaan zitten. ‘Waarom zou ik afstand doen van mijn baard, juist nu men mij serieus begint te nemen, ik als trendy word aangezien en ik meer respect afdwing dan voorheen… Zeg nu zelf?‘
Wij suggereren echter om korte metten te maken met baarden die puur en alleen het licht hebben gezien omdat het mode was, en wel omdat de boodschap die je met zo’n hipsterbaard uitstraalt nu bepaald niet in je voordeel werkt. Vooral nu baarden niet trendy meer zijn, het modieuze aspect ervan is uitgehold en alleen de naakte reden ervan overeind blijft staan: het verbergen van onzekerheden.
De baard is een geliefd studieonderwerp van psychologen en sociologen en de conclusies liegen er niet om. Masker, façade, dekmantel, het plaatje ziet er bepaald niet aanmoedigend uit. In een poging om recalcitrante baarddragers ervan te overtuigen om terug te keren naar frisse, blote wangen hier een aantal belangrijke – zwakke – punten van de baard.
Een baard om mee te doen aan de mode wijst in de richting van een beïnvloedbaar karakter
Als iedereen, maar dan ook iedereen een baard heeft… en jij hebt er – omdat het mode is – ook eentje, dan kan dat duiden op een persoonlijkheid die geneigd is om de trends te volgen en zich bij de massa aan te sluiten. Sommigen zouden hier het woord ‘kudde’ gebruiken, wij niet. Het maakt niet uit wat voor een naam je eraan geeft.
De baard zou wijzen op een hogere sociale status
Tenminste, zo was dat voorheen. Wie een baard draagt, associeert zich bewust of onbewust met beroepsuitoefenaars als artsen, advocaten, notarissen, professoren en… houthakkers. Oké, houthakkers vormen een discussie op zich. Maar vandaag de dag zijn de dingen veranderd. Alleen de houthakkers blijven…
De baard geeft je een agressief voorkomen
Een baard geeft je een agressief voorkomen en dat maakt deze look perfect voor mensen die onzeker zijn en dat proberen te camoufleren. Waarom zou je in plaats van een baard te dragen niet proberen om de problemen die je ertoe aanzetten om je onzekerheden te maskeren op te lossen?
Promotie tot alfa mannetje. Maar bepaald niet op basis van je persoonlijkheid :-)
Een baard imponeert en maakt indruk op je omgeving (tenminste als je mensen om je heen hebt die zich gemakkelijk laten imponeren door uiterlijkheden). Wie een baard draagt, weet dat. De baard maakt van ieder individu, hoe onbeduidend ook, een alfa man, en dat is in het dagelijks leven best makkelijk. Dat deze classificatie alleen gebaseerd is op een ‘uiterlijkheid’ zou je aan het denken moeten zetten.
Een lange en volle baard zou duiden op een flinke hoeveelheid testosteron
Maar in de praktijk is het een beetje als je kleden als iemand van de ‘Village People’ om mannelijker over te komen.
Een baard doet je er ouder uitzien
Ook deze bevinding sluit aan bij het bovenstaande. Een baard boezemt respect in en doet je er ouder uitziet waardoor je meer autoriteit hebt. Ook dit is ook een beweegreden voor baarddragers. En in dat geval komt het neer op: fragiel van binnen, masker van buiten.
De baard is een perfect ‘handvat’ voor tegenstanders
Voor de ‘mannelijkere’ en vurigere lezers die de neiging hebben om op de vuist te gaan nog een laatste overweging. Een baard vormt een zwak punt in een handgemeen. Het is een perfect ‘handvat’ voor tegenstanders die zich aan je baard kunnen vastklampen en rustig even met je kunnen rondsollen om je hun ideeën aan je verstand te brengen. Denk er maar eens over na. Waarom zou je je tegenstanders zo’n fantastisch ‘handvat’ aanbieden?
Reacties zijn gesloten.