Een slechte adem… Een kleine taboe mag je wel zeggen. Want wie last heeft van een slechte adem, weet het vaak niet totdat iemand anders besluit om er dan toch maar heel voorzichtig iets van te zeggen. Nogal embarrassing, voor jezelf en voor de mensen om je heen en vooral ook voor je liefdesleven.
Stel je eens voor dat je een avondje uitgaat (eerste date) met iemand die je ontzettend leuk vindt en kort nadat jullie afscheid van elkaar hebben genomen, zegt iemand anders tegen je dat – laten we maar eerlijk zijn – je adem niet fris ruikt. Dat is toch om door de grond te zakken!
Soms duidt een slechte adem op een gezondheidsprobleem – soms is er sprake van ernstige gezondheidsproblemen.
Daarom is het altijd verstandig om je, in geval je last hebt van halitose (slechte adem), tot de huisarts te wenden, ook al heb je het idee dat het overdreven is. Het is van belang de aanwezigheid van ziektes uit te sluiten. Gelukkig is daar in het merendeel van de gevallen geen sprake van en is de slechte adem eerder te danken aan onvoldoende hygiëne, tandvleesproblemen of restjes voedsel die zich tussen de tanden hebben genesteld.
Wat kun je doen? Hoe kun je een adem die nu niet bepaald naar rozenblaadjes ruikt, bestrijden? Je kunt heel veel doen, alleen en zonder hulp van medicijnen. Je hoeft alleen maar een aantal simpele en nuttige regeltjes in acht te nemen. Hier zijn onze tips voor diegenen die last hebben van een slechte adem en die er (terecht) niet zo blij mee zijn…
A. Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets je tanden goed, grondig en meerdere malen per dag. Flos om te voorkomen dat restjes voedsel tussen je tanden achterblijven en onaangename geurtjes produceren. Besteed ook de nodige aandacht aan je tong. Er bestaan tandenborstels met een geribbelde rug die er speciaal voor bedoeld zijn om je tong mee schoon te maken. Je kunt ook een specifiek borsteltje/schrapertje voor je tong gebruiken. Ja, ze bestaan! En niet voor niks!
B. Drink veel water. Een droge mond is een aantrekkelijk verblijf voor bacteriën die op hun beurt weer zorgen voor een slechte adem. Houd daarom altijd water bij de hand en neem er regelmatig een slokje van.
C. Maak een afspraak bij de tandarts om er zeker van te zijn dat je geen gaatjes of tandvleesproblemen hebt. Is dat wel het geval, dan kan dat de oorzaak van je slechte adem zijn en is het zaak om de problemen te laten verhelpen.
D. Rook niet. Dit spreekt voor zich, maar toch. Wie rookt, is gewoon op zoek naar een slechte adem (en dat niet alleen…)
E. Spoel je mond regelmatig met een desinfecterende vloeistof voor de mondholte. Je vindt ze in de apotheek of in de supermarkt. Het is een goede gewoonte om na het tanden poetsen even te spoelen. Overleg met je tandarts welk product voor jou het meest geschikt is.
F. Houd altijd kauwgom bij de hand. Het liefst op basis van munt en zonder suiker (de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor halitose zijn dol op suiker!). Kauwgom is een redmiddel in gevallen waarin het niet lukt om je tanden te poetsen of als je het idee hebt dat je adem niet zo fris meer is. Bovendien bevordert het kauwen van kauwgom de speekselvorming en speeksel is een grote vijand van de bacteriën die halitose veroorzaken.
G. Vermijd zware gerechten of ingrediënten. Gefrituurd voedsel is bijvoorbeeld moeilijk te verteren. Ga liever voor vers voedsel, groenten en fruit. Waag je niet aan uien of knoflook en beperk de consumptie van koffie.
H. Vermijd stress, een veel voorkomende oorzaak van halitose.
I. Verwaarloos de koolhydraten in je dagelijkse voedingspatroon niet. Veel mensen denken dat ze afvallen als ze koolhydraten (brood, pasta en rijst) uit hun dagelijkse voedingspatroon verwijderen. Behalve dat dit vanuit een dietetisch oogpunt bezien niet juist is, kan een gebrek aan koolhydraten tot een slechte adem leiden.
ADVERSUS