Het is nooit te laat om iets aan je buikspieren te doen. Ons advies is: gewoon beginnen. Het valt allemaal reuze mee. Met een paar kleine ingrepen aan tafel en wat buikspieren oefeningen komt het allemaal goed. Om alle excuses om NIETS te doen uit de wereld te helpen, nog even drie Q&A’s die extra duidelijkheid verschaffen.
Ik ben bang dat mijn buikomvang nog meer toeneemt als ik mijn buikspieren ook nog eens intensief ga trainen…
Als je je buikspieren traint, is het onvermijdelijk dat de spiermassa toeneemt. Maar je hoeft natuurlijk niet te overdrijven. Het kan geen kwaad om wat extra spiermassa te kweken waardoor alles steviger en ‘fitter’ oogt. Nog beter is het als je tegelijkertijd werkt aan een afname van de vetmassa met een uitgebalanceerd voedingspatroon en cardiofitness.
Welke buikspieren moet ik in het bijzonder trainen om een sixpack te krijgen?
Om een andere mythe de wereld uit te helpen: er zijn geen ‘hoge’ en ‘lage’ buikspieren. De buikspier moet je in z’n geheel aanpakken. Het lage gedeelte, rond de navel, is gewoonlijk de meest problematische zone omdat het vet zich in deze zone het snelst ophoopt. Streef je naar een ‘sixpack’, dan is het vooral belangrijk om gezond te eten en normale porties – of als je moet afvallen iets kleinere porties dan normaal – aan te houden.
Verder is het voldoende om drie maal per week 3 klassieke crunch sets (op de grond) te doen of met een specifiek toestel te werken. Daarbij is het niet alleen belangrijk dat je je spieren in beweging zet, maar houd vooral ook je hoofd erbij. Span je spieren bewust aan. Concentreer al je gedachten op je buikspieren.
Hoeveel crunches moet ik per training doen?
Ga voor 15 tot 20 herhalingen per set en houd een rustpauze van 45 seconden aan. Completeer je training met wat plankoefeningen en dat is het! Simpel, toch?
Overigens zal het iedereen duidelijk zijn dat je het meeste werk aan tafel verricht. Met gewoon wat gezonder en minder eten en regelmatig trainen komt het met die buik wel goed!