Al meer dan dertig jaar train ik in de sportschool. Ik train er met gewichten, halters, machines, kabels… kortom, met het hele klassieke ‘wagenpark’ dat in de sportschool voorhanden is. In al die jaren heb ik één ding over het hoofd gezien, één ding dat vandaag de dag mijn belangrijkste (en vaak enige) trainingspartner geworden is: de kettlebell.
De kettebell laat zich omschrijven als een metalen bal met een handvat. Het is een asymmetrisch gewicht dat onze spieren op een onverwachte manier in beweging zet, ons in de gelegenheid stelt om onze buikspieren (en ons hele core) te trainen, en om vet te verbranden en de stofwisseling te versnellen.
Klinkt het te mooi om waar te zijn? Misschien wel, maar toch is het zo. De kettlebell maak inmiddels deel uit van de trainingsroutine van vele sporters en wint gestaag verder aan populariteit, mede dankzij de ‘pandemie’ en de ‘lockdown’ die ons noodzaakte om thuis te trainen.
De kettlebell stelt je in de gelegenheid om je hele lichaam te trainen met één enkel instrument dat bovendien maar weinig ruimte inneemt en relatief goedkoop is. Zoek op internet maar eens naar kettlebell. Je vindt er honderden kanalen die gewijd zijn aan trainen met kettlebell. Voor beginners, gevorderden en experts. Elk met een gewicht dat geschikt is voor de eigen lichaamskracht en training.
Inmiddels neemt de kettlebell driekwart van mijn training in beslag en de resultaten zijn ongelooflijk. De kettlebell stelt me in staat om thuis compleet en intens te trainen. Een training duurt 15 tot 45 minuten, afhankelijk van het niveau en de intensiteit. Je kunt je concentreren op het trainen van je spieren en rustpauzes inlassen zoals je dat met de klassieke gewichten doet, maar je kunt het ritme ook opvoeren en daarmee het accent naar aërobe training verleggen.
Als je wilt weten hoe populair de kettlebell op dit moment is, probeer ‘m dan maar eens online te kopen (in fysieke winkels is de kettlebell nog moeilijker te vinden), en je zult tot de ontdekking komen dat ze bijna allemaal uitverkocht zijn, vooral de zwaardere exemplaren. Maar wie zoekt (en gemotiveerd is!), zal vinden…
Een paar adviezen: oriënteer je online zodat je je een idee vormt van het gewicht dat op dit moment bij jouw lichaam en trainingsschema past. Verder is het heel belangrijk dat je een goede kettlebell aanschaft, dat wil zeggen: een échte kettlebell, en dus niet een plastic bal of iets dergelijks. Een kettlebell is een metalen bal,een soort kanonskogel, met een metalen handvat. En dat moet-ie blijven.
ADVERSUS